Shqiptari me koeficientin e inteligjencës së Leonardo da Vinçit

Kur shohim një dokumentar për Da Vinçin, Ajnshtajnin apo Njutnin, a mendojmë ndonjëherë edhe për jetën e tyre jashtë studios, laboratorit apo punëtorisë së tyre? A mendojmë ndonjëherë se për fqinjin apo të njohurin e tyre kanë qenë thjesht Leonardo, Alberti apo Ajzeku? Ose, më thjeshtë, a mendojmë se njeriu i kohës së sotme që shohim çdo ditë në rrugë deri sa ngutet me...

Shkolla e Forinës do të mbajë emrin e dëshmorit Shpend Iseini

Në seancën e 30-të të Këshillit të Komunës ë Gostivarit, këshilltarët komunalë njëzëri miratuan vendimin për pavarësimin e shkollës fillore të fshatit Forinë, shkollë kjo e cila do ta mbajë emrin e dëshmorit të flamurit dr. Shpend Iseini. Për mëvetësimin e shkollës fillore të fshatit Forinë, e cila deri më tani ka funksionuar në kuadër të SHF “Përparimi” të fshatit...

Pa provim pranues në shtatë fakultete

Rezultati i provimit shtetëror të maturës dhe suksesi i treguar gjatë shkollimit të mesëm, do tu mundësojë maturantëve që në vitin e ri akademik të regjistrohen në shtatë fakultete të Universitetit të Prishtinës pa provim pranues. Ministria e Arsimit dhe Universiteti i Prishtinës (UP) kanë vendosur që këtë vit grupit prej tri fakulteteve, që vitin e kaluar regjistruan studentët...

Berisha kercenon Serbine: Çlirohuni nga shqiptaro-fobia

Duke filluar nga 1 shtatori, të gjithë nxënësit e klasave të para në Shqipëri dhe Kosovë do të mësojnë të shkruajnë dhe lexojnë shqip nëpërmjet një abetare të përbashkët. Duke folur nga Prizreni, Kryeministri Sali Berisha tha se shqiptarët janë në rrugën e duhur drejt projektit kombëtar të bashkimit. “Sot më të vendosur se kurrë të punojmë për projektin e bashkimit...

Profesorët e Tetovës përpilojnë gjeografi paralele

Profesorët shqiptar të gjeografisë pran gjimnazit të Tetovës vazhdojnë që ta bojkotojnë librin e gjeografisë për vitin e dytë, pasi që ankohen për të pavërtetat shkencore që shkruhen në tekstet e gjeografisë. Azbi Ademi, profesori i gjeografisë në gjimnazin e Tetovës, tha se ky tekst është bojkotuar më 2004 në mbledhjen e profesorëve shqiptarë të lëndës së gjeografisë....

Rreth 500 nxënës shiptarë mund ta humbin vitin

Prindërit e nxënësve shqiptarë në shkollën fillore “Vasill Gllavinov” të fshatit Buzallakovë të Velesit, vazhdojnë të bojkotojnë procesin mësimor. Ata kanë kërkuar që të bisedojnë me kryetarin e komunës së Velesit, por si duket ai i ka refuzuar. Prindi Miftar Limani thotë se  kanë kërkuar që të takohen me kryetarin e komunës së Velesit por ai i ka refuzuar. “Për...

800 nxënës as në shkollë as jashtë shkollave

Në shkolla fillore gjatë këtij viti të ri shkollor nuk kanë arritur që të regjistrohen rreth 800 nxënës. Zëdhënësi i ministrisë së arsimit, Goran Galevski bën të ditur se rreth 800 fëmijë nuk janë regjistruar në klasë të parë gjatë këtij viti. “Nga lista e nxënësve të cilët plotësojnë moshën që të regjistrohen në shkollë fillore, nuk janë regjistruar rreth 800...

Vetëm pesë shqiptarë në Këshillin për akreditim

Në këshillin për akreditimin dhe vlerësimin e arsimit të lartë në Maqedoni, bëjnë pjesë vetëm pesë anëtarë shqiptarë nga gjithsej 23. Nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH), nuk japin sqarime se pse janë përzgjedhur vetëm pesë shqiptarë por thonë se përzgjedhja e këtyre anëtarëve nuk është bërë nga kjo ministri, por Qeveria, Universitetet, Akademia Maqedonase e Shkencave...

Maqedonishtja do te mësohet prej klasës së parë

Vendimi për mësimin e gjuhës maqedonase që nga klasa e parë, edhe pse u anulua nga Gjykata kushtetuese, institucionet të cilat e formuluan këtë ligj tentojnë në heshtje që t’i bindin shqiptarët që fëmijët e tyre duhet të mësojnë gjuhën maqedonase më herët se në klasën e tretë. Sipas kryetarit të Lidhjes së Arsimtarëve Shqiptarë të Kumanovës, Etem Xheladini, kjo iniciativë...

Transfere të shumta nga UEJL në USHT

Në Universitetin Shtetëror të Tetovës (USHT), çdo vit e më shumë shtohet numri i studentëve të cilët transferohen nga universitetet tjera në këtë universitet. Udhëheqësi i sektorit për informim pranë USHT-së, Selam Sulejmani thotë se numri më i madh i studentëve të cilët transferohen në USHT, janë nga universitetet private si  Universiteti i Evropës Juglindore (UEJL) dhe...