Interesante

Sa njerëz mund të mbajë toka?

Në një moment, lugina ishte një moçal i heshtur. Bari dhe palmat hedhin hije të paqarta mbi ujë. Orangutanët po kërkonin fruta. Pastaj gjigandi i fjetur u zgjua nga ëndrra e tij.

Ishte rreth 72,000 vjet para Jezu Krishtit, në ishullin Sumatra në Indonezi. Shpërtheu supervullkani Toba, i cili konsiderohet ngjarja më e madhe e tillë në 100,000 vitet e fundit. Një seri shpërthimesh të forta nxorën 9.5 kuadrilion kilogram hi, i cili u shpërnda në re që errësuan qiellin dhe u ngrit rreth 47 kilometra në atmosferë.

Pas kësaj, një zonë e madhe në të gjithë Azinë u mbulua me një shtresë pluhuri të butë tre deri në dhjetë centimetra të trashë. I mbyti burimet e ujit dhe u ngjit në bimësi si çimento. Depozitat e Tobës janë gjetur deri në Afrikën Lindore, 7300 kilometra në perëndim të shpërthimit. Por gjëja më e rëndësishme është se disa shkencëtarë besojnë se ky shpërthim e zhyti botën në një dimër vullkanik, i cili zgjati për dekada dhe pothuajse zhduki speciet tona, shkruan BBC.

Në vitin 1993, një ekip studiuesish amerikanë studiuan gjenomin e njeriut dhe zbuluan gjurmët e “bllokut të ngushtë të popullsisë”, domethënë momentin kur njerëzimi u ul aq drastik sa të gjitha gjeneratat pasuese jashtë Afrikës ishin të lidhura ndjeshëm.

Disa mendojnë se koha nuk ishte rastësi

Studimet e mëvonshme zbuluan se në këtë epokë të pasigurt, e cila ndoshta ndodhi 50,000 deri në 100,000 vjet më parë, numri i përgjithshëm i njerëzve mund të kishte qenë deri në 10,000 njerëz. Pjesa më pak e prekur e botës ishte Afrika, ku diversiteti gjenetik është ende i lartë sot – në këtë kontinent ka dallime gjenetike më të mëdha midis grupeve të caktuara sesa midis afrikanëve dhe evropianëve.

Disa mendojnë se koha nuk ishte rastësi – ata besojnë se shpërthimi i vullkanit Toba e bëri atë. Ideja është e diskutueshme, por ka pak dyshim se pjesa më e madhe e njerëzimit rrjedh nga një numër relativisht modest i paraardhësve super të qëndrueshëm. Ndonjëherë banorët e rajoneve të tëra të botës ishin në rrezik të madh.

Që atëherë kanë kaluar 74,000 vjet dhe speciet tona kanë përjetuar një shpërthim popullsie, duke kolonizuar pothuajse çdo habitat të planetit dhe duke përhapur ndikimin e tij edhe në qoshet më të largëta. Në vitin 2018, shkencëtarët gjetën një qese plastike 10,898 metra nën sipërfaqen e oqeanit në fund të Hendekut Mariana.

Në të njëjtën kohë, numrat dhe zgjuarsia i kanë mundësuar njerëzimit të arrijë bëmat që asnjë kafshë nuk mund t’i ëndërrojë – ndarjen e atomeve, dërgimin e pajisjeve komplekse 1.6 milionë kilometra në hapësirë ??dhe një larmi të jashtëzakonshme arti dhe kulture. Çdo ditë, ne marrim kolektivisht 4.1 miliardë foto dhe shkëmbejmë nga 80 deri në 127 miliardë fjalë.

Popullsia jonë është e madhe

Në datën tepër të saktë të 15 nëntorit 2022, Kombet e Bashkuara parashikuan se tetë miliardë njerëz do të ishin gjallë në të njëjtën kohë – rreth 800,000 herë më shumë sesa i mbijetuan fatkeqësisë së Tobës.

Sot, shkruan BBC, popullsia jonë është kaq e madhe, me kaq pak diversitet gjenetik – jashtë Afrikës – saqë një studiues vuri në dukje kohët e fundit se në fakt nuk është për t’u habitur që disa njerëz duken jashtëzakonisht si të huaj – ekziston një grup gjenetik i kufizuar që është duke u ricikluar vazhdimisht dhe rreth 370,000 mundësi të reja (në formën e foshnjave të lindura) që këto përputhje gjenetike të ndodhin çdo ditë.

Por me rritjen e popullsisë erdhën ndarje të mëdha. Disa e shohin numrin tonë në rritje si një histori suksesi të paprecedentë. Ekziston një shkollë e re e mendimit që ne në fakt kemi nevojë për më shumë njerëz.

Në vitin 2018, miliarderi i teknologjisë Jeff Bezos parashikoi një të ardhme ku popullsia do të arrinte një pikë të re dhjetore, në formën e triliona njerëzve të shpërndarë nëpër Sistemin Diellor dhe njoftoi planet për të arritur atje.

Akoma të tjerë – duke përfshirë prezantuesin dhe natyralistin britanik David Attenborough – i kanë etiketuar masat tona një “murtajë në tokë”. Në këtë drejtim, pothuajse çdo problem mjedisor me të cilin përballemi aktualisht, nga ndryshimet klimatike te humbja e biodiversitetit, mungesa e ujit dhe konfliktet e tokës, mund të gjurmohen në riprodhimin tonë të shfrenuar gjatë shekujve të fundit. Në vitin 1994, kur popullsia globale ishte vetëm 5.5 miliardë, studiuesit në Universitetin Stanford në Kaliforni llogaritën se numri ideal i specieve tona do të ishte midis 1.5 dhe 2 miliardë njerëz.

Pra, a është bota aktualisht e mbipopulluar? Dhe çfarë mund të presë e ardhmja për dominimin global të njerëzimit?

Koha po mbaron për të vendosur për mënyrën më të mirë të veprimit.

Në fund të viteve 1980 në Irakun qendror, një ekip arkeologësh nga Universiteti i Bagdadit hetuan bibliotekën e rrënuar në qytetin antik të Sippar. Në mes të rërës, pluhurit dhe mureve të lashta, ata gjetën 400 pllaka balte, të dhëna të harruara për më shumë se tre mijë e gjysmë vjet.

Por katër rekorde ishin të veçanta. Ato përmbanin pjesë të historisë të gjetura në fragmente të pllakave të tjera të shpërndara në të gjithë Mesopotaminë, të cilat ende intrigojnë historianët sot.

“Njëmbëdhjetëqind vjet nuk kishin kaluar ende nga krijimi i njerëzimit, kur toka u zgjerua dhe njerëzit u shumuan…” thotë Atra-khasis, një poemë epike e ngulitur në baltë nga një skrib anonim rreth shekullit të 17-të para Krishtit. Është versioni Mesopotamian i tregimit të kudondodhur të Përmbytjes së Madhe, i gjetur në forma të panumërta në kulturat anembanë botës, sipas të cilit qytetërimi u shkatërrua nga një hyjni dhe mund të përmbajë një nga referencat më të hershme për mbipopullimin në të dhënat historike.

Rreth kohës kur u shkrua Atra-hasis, popullsia globale ishte midis 27 dhe 50 milion njerëz, ekuivalente me popullsinë e Kamerunit ose Koresë së Jugut të sotëm. Gjatë mijëvjeçarit të ardhshëm, çdo problem i popullsisë pushoi së shkruari. Pastaj, në Greqinë e lashtë, ata filluan të mendojnë përsëri për këtë pyetje.

Filozofi Platoni u ankua për një periudhë rritjeje të shpejtë në të cilën popullsia e Athinës u dyfishua: “Ajo që ka mbetur tani është si skeleti i një trupi të shkatërruar nga sëmundja; toka e pasur është marrë me vete dhe ka mbetur vetëm një kornizë e zhveshur.’ Ai jo vetëm që besonte në kontrollin e rreptë të popullsisë, të administruar nga shteti – ai përfundimisht arriti në përfundimin se qyteti ideal nuk duhet të kishte më shumë se 5040 banorë dhe mendonte se krijimi i kolonive ishte një mënyrë e mirë për të hequr qafe çdo tepricë – por ai gjithashtu ndjeu se rëndësia e konsumit të moderuar.

U deshën më shumë se pesë shekuj pas Platonit që shpërthimi ynë global i popullsisë të bëhej i dukshëm. Shkrimtari Tertullian, i cili jetonte në qytetin romak të Kartagjenës, shkoi shumë përtej vëzhgimeve moderne për masat tona shkatërruese. Në vitin 200 pas Krishtit, kur popullsia e përgjithshme njerëzore arriti në 190-256 milionë (afërsisht i njëjti numër njerëzish si Indonezia e sotme), ai besonte se e gjithë bota tashmë ishte eksploruar dhe se njerëzit ishin bërë barrë në planet për shkak të natyrës nuk mund t’i mbështeste më.

Gjatë 1500 viteve të ardhshme, popullsia globale njerëzore u trefishua. Në fund ky shqetësim u kthye në panik, shkruan BBC.

“Kur nuk kontrollohet, popullsia rritet gjeometrikisht”

Pastaj erdhi Thomas Malthus, një klerik anglez i prirur ndaj pesimizmit. Në veprën e tij të famshme “Ese mbi Parimin e Popullsisë”, botuar në 1798, ai filloi me dy vëzhgime të rëndësishme – se të gjithë njerëzit duhet të hanë dhe se ata e duan seksin. Këto fakte të thjeshta përfundimisht do të çojnë në tejkalimin e kërkesës së njerëzimit nga furnizimi i planetit.

“Kur nuk kontrollohet, popullsia rritet gjeometrikisht.” Burimet e jetës rriten vetëm në përpjesëtim aritmetik. Pak njohuri për numrat do të tregojë pafundësinë e fuqisë së parë në krahasim me të dytën”, ka shkruar Malthus.

Me fjalë të tjera, më shumë njerëz çojnë në më shumë pasardhës, por aftësia jonë për të prodhuar ushqim nuk rritet domosdoshmërisht në të njëjtën mënyrë. Kufizimi i numrit të njerëzve është treguar absurd ose joetik dhe se në vend të kësaj duhet bërë çdo përpjekje për të rritur furnizimin me ushqim.

Disa ishin veçanërisht kritikë ndaj ligjeve angleze për të varfërit, të cilat ishin futur qindra vjet më parë dhe përfshinin pagesa për ata që jetonin në varfëri për t’i ndihmuar ata të kujdeseshin për fëmijët e tyre. U spekulua se kjo i inkurajonte njerëzit të kishin familje më të mëdha.

Në kohën kur u botua eseja e Malthus, kishte 800 milionë njerëz në planet.

Një bombë popullsie

Megjithatë, vetëm në vitin 1968 u shfaq shqetësimi modern për mbipopullimin global kur profesori i Universitetit të Stanfordit, Paul Ehrlich dhe gruaja e tij Anne Ehrlich shkruan librin Bomba e Popullsisë. Qyteti indian i Delhi ishte frymëzimi i tyre. Një mbrëmje ata po merrnin një taksi për në hotelin e tyre dhe kaluan nëpër një lagje të varfër, ku u pushtuan nga vëllimi i aktivitetit njerëzor në rrugë. Ata shkruanin për përvojën në një mënyrë që u kritikua shumë – veçanërisht pasi popullsia e Londrës në atë kohë ishte dyfishi i popullatës së Delhit.

Çifti e shkroi librin nga shqetësimi për urinë masive që ata besonin se po vinte, veçanërisht në botën në zhvillim, por edhe në Amerikë, ku njerëzit kishin filluar të vinin re ndikimin e tyre mjedisor. Kjo punë vlerësohet me fillimin e shumë shqetësimeve për mbipopullimin.

Sigurisht, diskutimet se sa njerëz duhet të ketë në Tokë nuk kanë qenë kurrë thjesht akademike. Ndonjëherë persekutimi, spastrimi etnik dhe gjenocidi justifikoheshin në këtë mënyrë. Gjatë shekujve të fundit, eugjenika është maskuar vazhdimisht si kontroll i popullsisë, për shembull gjatë sterilizimit të detyruar të njerëzve nga grupet etnike të pakicave në Amerikë në vitet 1970. Ai u përdor gjithashtu për të kufizuar liritë individuale. Në vitin 1980, Kina prezantoi politikën e diskutueshme të një fëmije, e cila u pa si një shkelje pushtuese e të drejtave seksuale dhe riprodhuese të popullsisë.

Sot, çdo politikë që përfshin kuota ose objektiva për të rritur ose ulur popullsinë njerëzore është pothuajse universalisht e dënuar. Rreziku që këto stimuj të çojnë në shtrëngim ose krime të tjera konsiderohet shumë i madh.

Një demograf ishte aq i shqetësuar për rënien lokale të lindjeve në Mbretërinë e Bashkuar, saqë ai propozoi taksimin e personave pa fëmijë. Që nga viti 2019, në vend kanë lindur mesatarisht 1.65 fëmijë për grua në moshë riprodhuese. Kjo është nën shkallën e riprodhimit të zakonshëm, numri i lindjeve të nevojshme për të ruajtur të njëjtën madhësi të popullsisë, edhe pse popullsia ka vazhduar të rritet për shkak të migrimit nga vendet e tjera.

Pikëpamja e kundërt është se ngadalësimi dhe përfundimisht ndalimi i rritjes së popullsisë globale nuk është vetëm i mundur dhe i dëshirueshëm, por mund të arrihet përmes mjeteve tërësisht vullnetare—metoda të tilla si thjesht sigurimi i kontracepsionit për ata që e duan dhe edukimi i grave. Në këtë mënyrë, ne jo vetëm që mund të ndihmonim planetin, por edhe të përmirësonim cilësinë e jetës së qytetarëve më të varfër në mbarë botën.

Nga ana tjetër, konsumi është dukshëm më i lartë në vendet më të pasura me lindje më të ulëta. Reduktimi i kërkesave tona individuale në planet mund të zvogëlojë ndikimin e njerëzimit pa penguar rritjen në vendet më të varfra. Në fakt, interesi i Perëndimit për reduktimin e rritjes së popullsisë në pjesët më pak të zhvilluara të botës ka ngjyrime raciste, sepse Evropa dhe Amerika e Veriut janë përgjithësisht më të dendura të populluara.

Më në fund, ka një zgjidhje fataliste për problemin e popullsisë – thjesht mos bëni asgjë. Ky qëndrim mbështetet në dinamikën shumë të paqëndrueshme të popullsisë sonë globale. Do të rritet ndjeshëm, por më pas do të ulet.

Kur do të arrijmë kulmin e popullsisë?

Vlerësimet ndryshojnë, por popullsia njerëzore pritet të arrijë kulmin rreth vitit 2070 ose 2080, kur do të ketë midis 9.4 dhe 10.4 miliardë njerëz në planet. Mund të jetë një proces i ngadaltë – nëse arrijmë 10.4 miliardë, OKB-ja pret që popullsia të mbetet në këtë nivel për dy dekada – por pas kësaj popullsia parashikohet të bjerë.

Megjithatë, ndërsa shkalla në të cilën njerëzimi do të vazhdojë të përhapet në të gjithë planetin ende nuk është vendosur, disa trajektore tashmë janë vendosur. Dhe njëri thotë se popullsia njerëzore ka të ngjarë të vazhdojë të rritet edhe për ca kohë, pavarësisht nga përpjekjet e mundshme për ta zvogëluar atë.

Kjo e ardhme zbret në një fenomen të njohur si “vrull demografik”, në të cilin një popullsi e re me një normë lindshmërie nën nivelin riprodhues do të vazhdojë të rritet, ndërsa nivelet e vdekjeve dhe nivelet e migrimit mbeten të njëjta. Kjo për shkak se ndryshimi i popullsisë nuk ka të bëjë vetëm me nivelet e lindjeve – struktura e popullsisë gjithashtu ka një ndikim, veçanërisht numri i përgjithshëm i grave në moshë riprodhuese. E gjithë kjo do të thotë se në vendet ku shkalla e lindshmërisë është e lartë, efekti i plotë i kësaj rritjeje nuk ndihet derisa gratë në atë popullatë të arrijnë moshën riprodhuese dekada më vonë.

Edhe një fatkeqësi e madhe nuk do të zvogëlojë numrin e njerëzve

Një studim i vitit 2014 zbuloi se edhe në rast të një tragjedie të madhe globale, të tillë si një pandemi vdekjeprurëse, një luftë botërore shkatërruese ose një politikë drakoniane për një fëmijë në çdo vend të planetit – për të cilën askush nuk shpreson, sigurisht – tonë Popullsia do të vazhdojë të rritet në 10 miliardë njerëz deri në vitin 2100. Edhe një katastrofë në shkallën e shkaktimit të dy miliardë vdekjeve gjatë një periudhe pesëvjeçare nga mesi i shekullit do të bënte që popullsia të rritet në 8.5 miliardë njerëz deri në vitin 2100.

Ndërsa njerëzimi bëhet edhe më dominues në vitet e ardhshme, gjetja e mënyrave për të jetuar së bashku dhe për të mbrojtur mjedisin mund të jetë sfida më e madhe ende për specien tonë.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button