Teknologji

Një në katër të rinj kanë varësi nga smartphonet

Një në katër të rinj kanë varësi nga smartphonet – vajzat e reja “viktimat më të mëdha”!

Varësia ndaj pajisjeve inteligjence – e cila përfshin ankthin kur një telefon nuk është i disponueshëm ose koha që ju nuk jeni duke qëndruar me smartphonin tuaj, ka një ndikim të dëmshëm në shëndetin mendor, është zbuluar në një analizë.

Madje, për më keq, njerëzit me përdorim të shumtë të smartphone-ve kishin rritur depresionin, ankthin dhe stresin.

Ata gjithashtu raportuan gjumë të dobët, transmeton Zemra.org.

Sipas Euronews, studiuesit rishikuan 41 studime të publikuara që nga viti 2011 që hulumtuan gjithsej 41.871 adoleshentë dhe të rinj nga Azia, Evropa dhe Amerika.

“Rishikimi ynë vlerëson efektet jo vetëm të përdorimit të shumtë, por edhe të përdorimit jofunksional të smartphone, dhe duke shikuar një model të sjelljes ‘të varur’ ndaj telefonave inteligjentë kemi krijuar lidhje midis këtij lloji të sjelljes jofunksionale dhe rezultateve më të dobëta të shëndetit mendor”, tha bashkë -autori Dr. Ben Carter nga Instituti i Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës në King’s College London.

Sipas analizës, shumë përdorues problematikë thanë që ata e kaluan pjesën më të madhe të kohës në faqet e rrjeteve sociale.

Në këtë kontekst, vajzat e reja midis moshës 17 dhe 19-vjeç kanë më shumë të ngjarë të kenë një varësi nga smartphone.

Si rezultat, autorët e studimit thanë se ekziston nevoja për vetëdijësim publik mbi përhapjen e përdorimit problematik të smartphone-ve dhe shëndetit mendor.

“Telefonat inteligjentë janë këtu për të qëndruar dhe ka nevojë për të kuptuar përhapjen e përdorimit problematik të smartphone-ve”, tha autori Dr Nicola Kalk nga King’s College London.

“Ne nuk e dimë nëse është vetë smartphone që mund të jetë problematik apo aplikacionet që njerëzit përdorin”.

Gjithsesi, autorët thanë gjithashtu se nevojiten më shumë hulumtime në temë për të përcaktuar ndikimin e mundshëm në shëndetin mendor të brezave të ardhshëm.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close