KosovaKronika e ZezeLajme

NATO-ja publikon filmin rreth ndërhyrjes në Kosovë, më 1999

A line of Serbian military veichles, left, leave Pozaranje, southern Kosovo, while U.S. Marines tanks wait to enter in the town to take part in the Nato peace mission, Monday, June 14, 1999. Nato troops entered Kosovo Saturday, June 12, 1999. (AP Photo/Luca Bruno)

Pas 20 vjetësh është pubikuar një dokumentar rreth ndërhyrjes në Kosovë, më 1999.

Ndërhyrja e NATO-s në Kosovë, i parapriu një lufte të ashpër midis Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe forcave serbe (ushtrisë, policisë dhe paramilitarëve) dhe pas shumë masakrave të kryera ndaj civilëve shqiptarë. Hyrja e trupave të NATO-s u bë pas marrëveshjes së Kumanovës ndërmjet zyrtarëve serbë dhe autoriteteve të NATO-s, të udhëhequra në atë kohë nga gjenerali britanik, Mike Jackson. Me këtë marrëveshje, Serbia ishte detyruar t’i tërheqte të gjitha forcat e saj policore dhe ushtarake nga Kosova.

Dita e Çlirimit e Kosovës, së bashku me pavarësinë, konsiderohen si ngjarje që kanë shënuar kthesën më të madhe në histori. Një videoxhirim i ri promovues i NATO-s, i publikuar pak ditë më parë përmes YouTube-s flet për misionin e kësaj aleance në Kosovë, më 1999. Shih videon më poshtë:

Show More

Artikuj te ngjajshem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close