LifeStyle

Ja nga se shkaktohet rënia e flokut dhe si duhet ta mbroni

Kohët e fundit, hulumtimet dhe studimet kanë treguar se forma më e zakonshme e humbjes së flokëve varet nga një ndryshim në nivel qelizor. Le të shohim shkaqet dhe mjetet juridike për këtë problem estetike.

Rënia e flokëve
I përket qelizave  të gjendrave  për rritjen e flokëve ,
. Qelizat burimore të  gjëndrave të flokëve  që nuk riprodhojnë, është detyra  periodike për të filluar  një cikël të ri të rritjes. Pas një faze pushimi , disa qeliza burimore diferencohen në qeliza parësore, të cilat fillojnë për të riprodhuar dhe për t’u  rritur  ne grupin  e flokëve të reja. Madhësia e flokëve të reja është proporcionale me madhësinë   e nr. të qelizës

Problemet  e aktivizimit të  rënies së flokëve  është  e ndarë në 3 lloje të ndryshme :
·    Alopecia androgjenetike , të shkaktuara nga faktorët hormonal dhe gjenetik,  nga  puberteti  nha 18 vjec – 39 vjec  duke  ndikuar sidomos në meshkujt
·    Areata alopecia ,Kjo  Sëmundje është e përhapur dhe mund të ndodhë në çdo moshë, zakonisht shfaqen njolla në pjesën e përparme dhe të pasme të kokës dhe shkaku kryesor është ndryshimi i sistemit natyror të trupit e mbrojtjes
·    Effluvium Telogen vjen nga një rënie e papritur e flokëve për shkak të periudhave të stresit, pas lindjes së fëmijës , dieta drastike, tensioni nervor dhe lodhje.
Trajtimet që mund të përdoren janë dy llojesh:. Trajtim mjekësor dhe transplantimi.

Prandaj është e rëndësishme:
·     Të shmangen rrezet ultravjollcë;
·     Të perdoren produkte që janë apostafat   dhe jo shumë agresiv;
·     Të bëhet trajtimi  i flokëve
·    Hani mish, peshk, vezë dhe qumësht, por edhe perimet;
·    Mos pini duhan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button