Shendetesi

Truri i njeriut, dhjetë fakte interesante rreth tij

truriËshtë e qarte se mrekullitë me te mëdha ne bote te bëra nga njeriu janë rezultat i trurit te njeriut duke e bere atë organin me te mahnitshëm te një qenie njerëzore.

Truri i njeriut me kompleksitetin e tij vepron si një pajisje e sigurt e cila mban edhe kujtimet me te vogla te një personi. Personaliteti i një personi ndikohet shume nga truri i tij, i cili ndikon edhe ne gjenerimin e vetëdijes njerëzore e cila i jep një personi lëvizje, pasion dhe emocion.

Nuk ka dyshim qe truri i njeriut është me te vërtetë një organ i pabesueshëm i cili kërkon kujdes maksimal për te mbajtur ne lëvizje proceset vitale te trupit te njeriut.

Këto janë vetëm disa nga funksionet vitale qe kryen truri i njeriut, por gjeja me e mahnitshme ne lidhje me trurin e njeriut është se shume fakte qe janë pak te njohura nga shume njerëz me një tru plotësisht funksional.
Dhjete faktet me interesante rreth Trurit te Njeriut janë:

1-Truri i njeriut është i vetmi organ ne trupin e njeriut qe nuk ka nerva, pavarësisht nga fakti se ai vepron si komande qendrore për sistemin nervor qendror. Kjo do te thotë qe truri i njeriut nuk ndien dhimbje.

2-Truri i njeriut konsumon pjesën me te madhe te energjisë se përgjithshme qe është prodhuar ne trupin e njeriut. Për te qene me te sakte, truri konsumon 20% te energjisë, përkundër faktit se ai përfaqëson vetëm 2% te peshës se përgjithshme te trupit. Energjia është me rendësi jetike per ruajtjen e qelizave te shëndetshme te trurit.

3-Numri i neuroneve te pranishme ne tru është përafërsisht rreth 100 miliardë, shifër kjo rreth 15 here me e larte se popullsia e përgjithshme ne toke. Ky numër i larte i neuroneve rrit aftësinë e përpunimit te trurit.

4-Truri i njeriut llogaritet si organi me yndyror ne trupin e njeriut. Rreth 60% e trurit te njeriut është i përbëre nga yndyra. Për me tepër, 75% e masës totale te trurit është e përbëre nga uji i cili rregullon funksionet e ndryshme ne tru.

5-Neocortex është pjese e trurit te njeriut qe është përgjegjëse për gjuhen dhe ndërgjegjen. Ajo përbën rreth 76% te trurit te njeriut.

6-Shume njerëz besojnë qe qeniet njerëzore përdorin me pak se 10% te trurit te tyre. Ky është një keqkuptim, sepse çdo pjese e trurit ka një funksion te njohur.

7-Gjate shtatzënisë se hershme, neuronet shumohen ne një norme prej 250.000 neurone për minute.

8-Rreth 15-20% (750ml) te prodhimit te përgjithshëm kardiak është drejtuar ne tru çdo minute.

9-Energjia e konsumuar nga truri është e mjaftueshme për te ndriçuar një llambe te lehte, dhe

10-Truri i njeriut nuk është aq i përsosur siç mendohet. Truri i njeriut ka bere qe ne shume raste te mashtroje njerëzit duke bere qe ata te shohin gjerat ndryshe nga realiteti.

Tags
Show More

Artikuj te ngjajshem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close