LifeStyle

Në dimër më shumë ndjenja negative

Një person i ftohtë, si nga ana sociale dhe fizike është një person i vetmuar.

Kur jetohet në vetmi edhe temperatura e trupit ulet shumë. E mbështesin këtë teori një grup kërkuesish të Rotman School of Management të Universitetit të Torontos në një studim të publikuar në revistën “Shkenca e Psikologjisë”.

Teza e mbajtur nga kërkuesit tregon se ekziston një lidhje shumë e thellë me perceptimit të temperaturës dhe gjendjes psikologjike. Për të arritur në këtë teori kërkuesit kanë bërë dy eksperimente.
Një grupi vullnetarësh iu kërkua të kujtonin një eksperiencë përjashtimi dhe vlerësimi në shoqëri dhe të provonin të masnin temperaturën e ambientit në të cilat janë gjendur kur kanë provuar atë eksperiencë. Ai që kujtonte një eksperiencë përjashtimi ka deklaruar se ka perceptuar më shumë ftohtësi.

Në eksperimentin e dytë, përkundrazi, vullnetarët kanë luajtur së bashku me një top nëpërmjet stimulimit me kompjuter. Disa prej tyre, janë përjashtuar disa herë nga loja, ndërkohë që disa të tjera kanë fituar shumë herë topin. Menjëherë më pas, kërkuesit kanë kërkuar më shumë ushqime dhe pije të nxehta, sikur të donin të kompensonin ndjenjën e të ftohtit të perceptuar për shkak të përjashtimit që kanë pësuar.

Sipas kërkuesve, kjo mund të shpjegojë përse shumë shpesh personat janë më të ekspozuar ndaj ndjenjave negative gjatë dimrit.

Tags
Show More

Artikuj te ngjajshem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close